Taiwan – Taipei

Taipei volt az első ázsiai desztinációnk Kuala Lumpur után és imádtuk.

Taipei több szempontból is szuper város. Tele van templomokkal, piacokkal, éjszakai piacokkal, parkokkal, modern és autentikus épületekkel, apró boltokkal, autentikus éttermekkel, az emberek kedvesek, rendszeretőek, az utak tiszták. 😉

Felsorolás szintjén összeszedtem nektek kedvenc látnivalóinkat a városban.

Taipei 101

Jelenleg a világon a 8. legmagasabb épület, Ázsiában az 5. Mi még világosban mentünk fel és megvártuk fent a naplementét. Sajnos felhős volt az ég, így a naplemente nem volt az igazi, de jó volt nappal és este is látni a várost. Ilyen magas épületben még nem voltunk, lehet csak beképzeltük, de éreztük néha, hogy “mozog” kicsit. 101 emeletes, ebben az épületben van a világ leggyorsabb liftje, ami 37 másodperc alatt éri el az épület tetejét és olyan nyomáskiegyenlítő rendszerrel van ellátva, amitől nem dugul be a fülünk egyáltalán ekkora szintkülönbség megtétele közben. Kibírja az elmúlt 2500 évben mért erősségű földrengéseket és 60 méter/perc erősségű széllökéseknek is ellenáll. Az épületmozgások kiegyenlítésére létrehoztak egy hangolható tömegszabályozó rendszert. Ennek lényeges eleme egy 725 tonnás, 5,5 méteres átmérőjű gömb, ami a 88. emeleten található. Az elsődleges fő tartószerkezet flexibilis, hogy ellenállhasson a földmozgásoknak, a gömb pedig ingaként lóg benne, ellentétes irányban mozogva az épülettel, ellensúlyozandó a nagy szélnyomás vagy a földmozgás okozta épületkilengéseket, rezgéseket – ezzel biztosítva a stabilitást. A toronyban irodák vannak, pl. a KPMG irodája is és itt működik Taipei prémium bevásárlóközpontja is közel 160 bolttal.


Hsing Tian Kong templom

Nagyon tetszett, hogy a sok modern épület között egyszer csak ott volt egy szép, díszes kínai templom. A templom reggeltől estig nyitva áll a hívők és turisták számára, jó volt látni, hogy ilyen sokat jelent az embereknek a vallás. Hsing Tian Kong nem csak egy templom, számtalan épület van városszerte, ahol az oktatásra, kultúrára, vallásra, rászorulók megsegítésére, orvoslásra fókuszálnak. Elmesélhetetlen mennyiségű szimbólum és tradíció van a vallásban, ami minden templomban megjelenik. Az egyik, amit ugyan kicsit mókás végignézni, az a “shoujing”, a lelküket és gondolataikat tisztítják meg füstölők segítségével. 🙂


Dalongdong Baoan templom

Egyszóval, lenyűgöző. Bár a legtöbb templom hasonló, mindegyikben van valami különleges, ami megkülönbözteti a többitől. A Csing dinasztiában ez volt az egyike a fő templomoknak, többször renoválták és a mai napig fontos vallási központ.


Lungshan templom

Ez az egyik Taipei fő templomai közül, amit a II. Világháború alatt bombatalálat ért, sajnos nagy része megsérült, de Guan-Yin, a kegyelem istenének szobra sértetlen maradt, ezt nagy csodának tartják. Ami még számomra érdekes volt, hogy amikor régen bővítették a várost és új épületeket, utcákat építettek, sok templomot elbontottak, viszont az istenek szobrait mindig átvitték más templomokba, így került ebbe a templomba is pl. a víz istene és a Danshui megyét védelmező isten. 🙂


Sun Yat-san emlékmű

Sun Yat-san, kínai forradalmár, köztársaságpárti politikus, az utókor értékelése szerint „a kínai forradalom atyja”, illetve a „kínai köztársaság atyja”. Hatalmas épület volt egy szép, rendezett park közepén, ahol szerintünk kisebb csoportok különböző táncokat tanultak, gyakoroltak. Maga az emlékmű nem annyira szép, viszont hatalmas és a körülötte lévő parkban sok helyivel találkozni.


Csang Kaj-sek, kínai politikus és katona emlékműve

Csang Kaj-sek, a második világháborút követő kínai polgárháborús időszakban Taiwan szigetére menekült és haláláig eltökélt szándéka volt, hogy visszafoglalja Kínát, annak ellenére is, hogy az ENSZ Taiwant törölte tagállamai sorából, 1978-ban (Csang Kaj-sek halála után) pedig még a diplomáciai kapcsolatokat is megszakította vele (Taiwan ma sem tagja az ENSZ-nek). Taiwan, más néven a Kínai Köztársaság a csendes-óceáni Taiwan szigetén és pár kisebb szigeten fekszik, a kontinentális Kína partjaitól kb. 200 km-re délkeletre. Politikai státusza vitatott, mivel a Kínai Népköztársaság egyik tartományának tekinti Taiwant, a Kínai Köztársaság azonban önálló államnak tekinti saját magát, de a mai napig mindössze 23 ország ismeri el. Az emlékmű egy hatalmas parkban van, a nemzeti színház és a nemzeti koncertterem épületével szemben.


Confucius templom

Ez a templom egy kicsit kilóg a sorból, tele van tanító írásokkal, képekkel és folyamatosan tartanak különböző foglalkozásokat. Confucius tanításai hozzátartoznak az ősi kínai tanulmányokhoz. Zene, íjászat, rítus, fogathajtás, kalligráfia és számítás tartozik Confucius 6 művészete közé.


Guandu Templom

A metró megállótól (Guandu MRT állomásnál kell leszállni) körülbelül 10 perc séta a gyönyörű Guandu templom.

Egy sziklafalba építették a hatalmas templom épületegyüttest, gyönyörű sziklába vájt folyosók, szobrokkal és rajzokkal díszítve, a fő templomról pedig jó messze el lehetett látni, nyugodt, csendes kis szentély ez a hangos városban. Külön tetszett nekünk a kert, ami körülveszi a templomok épületeit. Nagyon szuper hely és a tripadvisor nem is ajánlotta nekünk fő látnivalónak, pedig mindenképp érdemes megnézni.


Tamsui

A Guandu Templomtól már csak pár megálló a metró végállomása, a Tamsui negyed. A Tamsui folyó itt találkozik a tengerrel, nagyon kellemes sétálni a mólón, belelesni a helyiek életébe, megcsodálni a naplementét. A negyed tele van éttermekkel, régi épületekkel, street food bódékkal és más különlegességekkel.


Jianguo Holiday Jade és a Jianguo Holiday Flower market

Ezek a piacok egy felüljáró alá épültek, hosszan elhúzódva a városban, taiwani stílusú piacot alkotva. Még ha valaki nem is szereti annyira a piacokat, érdemes végigsétálni rajta, nagy élmény. Én imádom a piacokat, így akár órákat is el tudnék tölteni ilyen helyeken. A virágpiacon tényleg mindenféle növényt, virágot, kertészkedéshez szükséges eszközt, kertépítéshez kellő dekorációt meg lehet találni.

A Jade piac meg azért nagyon érdekes, mert mindent megtalálsz, ami a kínai vallásokhoz, horoszkóphoz, szokásokhoz kötődik, kabalákat, szimbólumokat, színes figurákat, karkötőket, szerencse macskákat, Buddhákat, porcelánokat.

A Jade kő széles körben használt, és itt az igazán jó minőségű ékszerek is elérhetőek, de vannak olcsóbb verziók is. Vigyázni kell, az árusok szívesen árazzák felül portékájukat, főleg turistáknak. Ami az én kedvencem, hogy a teázási ceremóniához szükséges gyönyörű teás szetteket és teákat is be lehet itt szerezni. Gyönyörű volt minden. 🙂


Yongkang utca

A Daan Park vagy Dongmen megállóhoz van közel, a kedvenc kis utcánk lett Taipeiben, ahol mindenfelé jobbnál jobb éttermek, designer boltok és teázók vannak (ilyen pl. a Yu Lin Xin Tea Garden).

Tényleg, aki jókat akar enni és különlegességeket kipróbálni, annak ezen az utcán a helye (egyike a híres Din Tai Fung éttermeknek is itt van). A hely neve, ahol mi egy finom sós palacsinta szerűséget próbáltunk ki, különböző töltelékekkel, Tianjing Chong Zhua Pancake. Mindig nagy sor áll a kis pult előtt, de mindenképp megéri kivárni (Thanh-Ky étterem mellett van).


Végezetül pár érdekesség:

A metrónál sorban állnak az emberek az egyik oldalon, hogy beszállhassanak, türelmesen kiengedve a leszállókat, ugyanez a helyzet a buszmegállókban is és a mozgólépcsőn is betartják a jobbra tarts szabályt. 🙂

A metrón nem szabad enni/inni, de már ugyanez vonatkozik a megállókra is. Nem büntetnek meg elsőre, csak rád fütyülnek, szépen rád szólnak.

Nem szabad dohányozni a parkokban, és ahogy láttam, be is tartották az emberek az egyéb szigorú szabályok mellett.

Minden sarkon van egy éjjel nappali bolt, és mindegyikben lehet kapni fahéjas vízben főtt tojást és “fishball-t”, amit a helyiek szívesen fogyasztanak napközben, de emiatt az egész boltban számunkra rettentően kellemetlen szag van. 😀

A tömegközlekedés nagyon fejlett, buszok, többféle metró is elérhető és egyáltalán nem drága. A metróban van egy kis térkép a hálózatról és minden megállónak megvan a saját ára, mennyit kell fizetned, hogy eljuss oda! Nagyon ötletes és praktikus megoldás.

Bele lehet botlani bárhol éjszakai piacokba (van kifejezett éjszakai piacos túra is a városban) (ilyen pl. a Huaxi St. Night Market, de a leghíresebb a Shilin Night Market), ahol mondjuk inkább pedikűrösök, mindenféle ruhaboltok és bizarr éttermek voltak (egyikben volt teknős-, kígyó- és krokodilhús is). Mi imádjuk a piacokat, de néha tényleg gyomorforgató bűz csapott meg minket egy-egy kifőzdénél, leginkább a trágyaszaghoz hasonlítanám, e mellé még jött pár hangos böfögés, utcára köpés és egyéb, otthon undorítónak számító szokás, szóval elég felkavaró élmény tud lenni egy – egy ilyen piac felfedezése. 🙂

Mi imádjuk Taipeit, remélem a beszámolóm által a ti kedveteket is meghoztam az utazáshoz.

Ha érdekelnek kalandjaink, kövessétek facebook és instagram oldalunkat, ahol folyamatosan osztunk meg új élményeket a maláj hétköznapokról vagy újonnan felfedezett csodahelyekről.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s