Kuala Lumpur – 27 érdekesség

Most, hogy 27 éves lettem, gondoltam, összegyűjtök nektek 27 érdekességet a Kuala Lumpur-i hétköznapokból. 🙂

1 – A nemzeti reggeli a nasi lemak, melynek alapja a kókusztejben és pandan levéllel együtt főtt rizs, sambal szósszal (csili szósz), anchovival, tojással, esetleg csirkével. Utcai árusoknál 70-140 forintért lehet kapni, kúpként banánlevélbe, vagy papírba csomagolva.

IMG_0554

2 – Malajziában 137 regisztrált nyelv van, viszont a hivatalos nyelv a maláj, az üzleti nyelv pedig sokszor az angol, s a nagyobb városokban a legtöbben beszélnek angolul. A maláj mellett hangsúlyos még a kínai (mandarin, kantoni), a tamil, a magas maláj kínai és indiai népesség miatt.

3 – Kuala Lumpurt nem tartom veszélyes városnak, ha egy bűncselekményt kell kiemelnem, ami többször előfordul talán itt, mint máshol, hogy az út mentén robogósok előszeretettel rántják le a nőkről a táskát.

4 – A nagy melegnek, az olcsó benzinnek, a rossz minőségű járdáknak, az építkezéseknek köszönhetően szinte alig sétálnak emberek az utcákon. Még egy év után is néha meglep, mennyire nem találkozom senkivel. Az mondjuk igaz, hogy a gyalogosnak felettébb szemfülesnek kell lennie, mert néha elfogy a járda, a zebrák csak illendőségből vannak felfestve, és ha egyszer véletlen zöld van a gyalogosnak, akkor se állnak meg az autósok szívesen, bárhonnan jöhet egy motoros, előszeretettel használják a járdát is. De mindezek mellett, alig van baleset. Szóval a legjobb módszer itt, jól körülnézni és határozottan átmenni az úton, ha zöld a lámpa, ha nem, mert van olyan kereszteződés is, ahol a gyalogos lámpa egyszerűen nem vált át zöldre. 😉

IMG_0846

5 – Az előző pontban említettek miatt, viszont nagyon sok autó és motor van az utakon, ami óriási dugókat okoz és nem mellesleg szennyezi a levegőt. Viszont ezért olcsó a taxi, az uber és a grab (ázsiai uber), ezért az emberek alig használják a tömegközlekedést, pedig a buszok többsége ingyenes.

6 – A helyiek imádnak plázákba járni, a belvárosban nem is nagyon találkozni boltokkal az utcán, a pláza a közösségi élet központja. Ezért minden sarkon van egy pláza, nem vicc (még amiről nem látszik, hogy pláza, az is az). Legtöbbjük nagyon fejlett, hatalmas, és étteremtől kezdve, konditeremig mindent megtalálni bennük. Amúgy sokszor annyira meleg és párás a levegő, hogy megértem, a helyiek (akiknek többsége muszlim, ezért hosszú ruházatot viselnek), miért menekülnek be.

img_3428 (1)

7 –  Sokan kérdezitek, mikor érdemes ide utazni, mikor van jó idő. Igazából mindig jó idő van, viszont van olyan időszak, hogy minden nap esik 1-2 órát az eső. Ez teljesen kiszámíthatatlan, és el kell fogadni. 🙂 Malajziában hőmérséklet szempontjából egy évszak van, az eső mennyisége szerint tesznek különbséget, ami inkább havonta váltakozik, de már erre sincs jól bevált recept, mert mostanában teljesen elcsúsztak már ezek az időszakok.

IMG_1959

8 – Mivel muszlim ország, így ha valamit ki kell emelni, hogy drágább, mint otthon az az alkohol (nem csak éttermekben, hanem a boltokban is). 🙂 Továbbá horror áron vannak azok a gyümölcsök, amik itt nem teremnek meg (cseresznye, meggy, barackok), de van helyette szuper olcsón mangó, sárkánygyümölcs, jack fruit és még ezernyi olyan gyümölcs, amiről kiköltözés előtt nem is hallottam.

9 – Malajzia lakosságának 61%-a szunnita muszlim, 20%-a buddhista, 9%-a keresztény, 6%-a hindu, 1,3% taoista, konfuciánus és kínai népi vallású, a maradék egyéb, illetve nem vallásos. Teljes békében élnek egymás mellett, egymás szokásait tiszteletben tartva és imádom, hogy ettől mennyire színesek az ország épületei, ételei, ünnepségei, emberei.

IMG_3291

10 – Ahogy sok más dél-kelet ázsiai nagyvárosban, Kuala Lumpurban is megfigyelhetők a szélsőségek. Sokan még kis bádogházakban laknak, az óriási luxus felhőkarcolók lábánál.

IMG_1077

11 – Lehet nagyon finomat, nagyon olcsón enni annak, aki nyitott a helyi ízekre. Viszont, aki itt is nyugati konyhára vágyik, annak nem lesz olcsóbb, sőt néha drágább lesz az étkezés, mint otthon. Tényleg mindenféle konyhát megtalálni itt az indiaitól a japánig.

IMG_0676

12 – A WC használat itt számomra egészen érdekes. Van rendes angol WC és van a guggolós fajta, de ami mindkettőben van, az a “bidé” itteni megfelelője, ami egy kis csap, zuhanyfejjel ellátva a WC mellett. Na most, ami ebben nem annyira kellemes, az az, hogy ha az angol WC-ben használják ezt a csapot, akkor elárasztják a padlót is vízzel, meg hát ki tudja mivel, és ha hosszabb szoknyában/ruhában/papucsban van az ember, nem túl higiénikus érzés használni a mosdót. A mecset mosdóiról meg ne is beszéljünk, ahova elvileg cipő nélkül kellene bemenned, de néha biztosítanak lábujjközti papucsokat, amiket felváltva használnak az emberek. 😉

13 – Amit még nem tudtam megszokni, hogy nem szabad mutatóujjal mutogatni (persze emberre otthon sem illik, de itt semmire), ehelyett a hüvelykujjadat kell erre használnod, ami nem igazán áll még a kezemre, ezért leszoktam teljesen a mutogatásról. 😀

img_4667-1

14 – Robogósok eső esetén az autópályán a felüljárók alá bújnak, a leálló sávban megvárják, míg eláll az eső, (de van, ahol külön rész van nekik elkerítve erre a célra) és mennek tovább.

15 – Szintén a szigorú muszlim kultúrának köszönhetően, szigorú a média cenzúrája is. Például a TV-ben és a mozikban is kivágják a filmekből a csókos, erotikus jeleneteket, gyakran még a csúnya szavakat is. Sokáig a moziban világos volt, nehogy csókolózzanak az emberek.

img_3333-1

16 – Aki járt már errefelé, észrevehette, hogy a legtöbb magas épületben nincs 4 – 14 – 24. emelet, ezt legtöbbször 3 – 13 – 23.A-val helyettesítik. Ez a kínai kultúra hozománya, azon belül is a kantoniul beszélőké, ugyanis ezeknek a számoknak a kiejtése hasonló a halál szó kiejtésével, így babonából, inkább kihagyják.

17 – A városhoz közel található a Batu Caves, ami az egyik legnépszerűbb hindu zarándokhely Indián kívül és a világ legmagasabb Murugan szobra is itt található. A hindu ünnepség, Thaipusam idején, akár 1,5 millió ember is ellátogat a barlangokhoz.

tempimageforsave-3

18 – Nemzeti italuknak tartják a teh tarik-ot, mely tejes tea, de a lényege, hogy magasról kell kiönteni, így jó habos lesz és iható hőmérsékletűre hűl. 🙂

19 – Nekem nagyon különös volt, most már teljesen megszoktam, hogy a malájok többsége mindenáron fehéríteni akarja a bőrét, nem mennek nagyon napra, a tengerparton és a medence mellett is inkább esténként lehet őket megtalálni és olyan sminkeket, krémeket használnak, melyeknek fehérítő hatásuk van.

IMG_7950

20 – Kuala Lumpurban átlagosan 200 esős nap van egy évben, szóval nehéz egy három napos látogatást eső nélkül megúszni. 😀

21 – A Petronas tornyok 2004-ig a világ legmagasabb épületeinek számítottak és a mai napig a legmagasabb ikertornyok. Érdekesség, hogy a két tornyot külön cég építette, hogy elkészüljenek időben, ezért az egyik torony valamivel alacsonyabbra sikerült, mint a másik. 🙂

IMG_6489

22 –  Kuala Lumpur maga mocsaras területet jelent, a város két folyó találkozásnál jött létre és ma már 7,25 millió ember él benne és az agglomerizációs övezetében, Klang Valley-ben.

23 – Van Kuala Lumpurnak egy másik magas tornya is, a KL tower, ami a 7. legmagasabb egyedülálló torony a világon. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és a Petronas tornyokra, és pazar képeket lehet csinálni a speckó üvegkalitkákban.

IMG_7732

24 –  A muszlim valláshoz köthető még egy érdekesség, hogy szerintük a kutya tisztátalan állat, így tilos kutyát tartaniuk, hacsak nem házőrzés a célja. A külföldiek és kínai lakosok tartanak azért kutyát, ez nem szít konfliktust, viszont a belvárosban ezért alig látni kutyát.

25 – Malajzia az egyik legszigorúbb ország a régióban a drogokkal szemben, halálbüntetést is kiszabhatnak érte és a botozás is még kedvelt módszer az igazságszolgáltatásban.

26 –  Malajzia a maláj félszigeten és Borneo szigetén terül el. Nagyon színes ország,  tele természeti és kulturális látnivalóval. Kuala Lumpur a főváros és egyben a legnagyobb város is. Dél – Kelet Ázsia legmagasabb hegye, a Mount Kinabalu, is Malajziában található. Összesen 878 sziget tartozik az országhoz, gyönyörűbbnél gyönyörűbb tengerpartokkal.

IMG_6601

27 – Jimmy Choo-t és csodacipőit is Malajziának köszönhetjük, ugyan nem KL-ban, de egy gyönyörű szigeten, Penang-on született.

Ha érdekelnek kalandjaink, kövessétek facebook és instagram oldalunkat, ahol folyamatosan osztunk meg új élményeket a maláj hétköznapokról vagy újonnan felfedezett csodahelyekről.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s